SVETSKI DAN MUZIKEMuzička škola-Niš se oduvek isticala veoma stručnim kadrom u oblasti instrumentalne i teorijske nastave. Naši izuzetni profesori, kolege u penziji, sadašnji članovi kolektiva i brojni nekadašnji učenici, afirmisani su kompozitori .Kao stvaraoci, dobitnici su mnogih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Njihove kompozicije spoj su neprikosnovenih tradicionalnih osnova i savremenih muzičkih težnji, jezika i stila. Balkanski folklor, mešovit ritam, elementi džeza i prisustvo potpune atonalnosti samo su opisi u fragmentima ovih remek-dela u muzici novog doba koje su upoznali ljubitelji ozbiljne muzike i posetioci koncerata u okviru NIMUS-a i brojnih festivala.

Tragajući za događajem koji bi mogao da uglanca stari sjaj Muzičke škole i prikaže mnogostranost naših talenata i kvaliteta,2014.godine istupila sam pred kolege sa predlogom da za Praznik muzike, koji se obeležava svakog 21.juna, profesori instrumentalnih odseka MŠ Niš izvedu autorske radove kompozitora iz škole. Predlog je usvojen . Time se Muzička škola na poseban način pridružila proslavi Dana muzike. Stvaralačka delatnost mojih kolega prava je riznica i predstavlja nepresušan izvor bogatog muzičkog materjala koji su svesrdno i sa velikim uvažavanjem prihvatili izvođači. Ništa manje nisu interesantne priče o nastanku njihovih kompozicija. Za svaku odabranu numeru , sastavili smo kratak tekst želeći da publici što više približimo muzička stremljenja naših kolega kompozitora.Na taj način, koncepcija Praznika muzike je završena a cela zamisao je dobila voditelja programa prof.Dalibora Markovića.

Francuski institut u Nišu i SKC kao organizatori i učesnici manifestacija povodom svetskog Dana muzike, prepoznali su originalnost ponuđene ideje i sadržaj pod nazivom "Profesori Muzičke škole-Niš stvaraju i sviraju za vas" je već u prvoj godini učešča uvršćen u sastavni deo muzičkog programa na nivou Grada.

Premijerni koncert sa specifičnim sadržajem, održan je u prepunoj sali Simfonijskog orkestra 2014.godine.Tom prilikom predstavilo se petoro kompozitora, članova našeg kolektiva.

Borivoje Mladenović (1955),profesor klavira i naš dugogodišnji direktor, osim izuzetnih uspeha na polju pijanizma i pedagogije, dao je značajan doprinos i u oblasti stvaralaštva, kao autor muzike za više od 120 pozorišnih predstava, zatim za dečije i starogradske pesme . Takođe, napisao je više klavirskih, kamernih i orkestarskih dela. Neke od tih kompozicija, izvodio je orkestar SMŠ Niš prilikom svojih nastupa u zemlji i u inostranstvu.Na ovom koncertu, priredio je publici nesvakidašnji doživljaj , predstavivši se kao kompozitor i izvođač Prelida za klavir i orkestar "Kao nekada"(1979).Godine 2015.,ovog kompozitora očekuje još jedan snažan emotivni nalet posto njegovu kompoziciju za klavir solo "Niški regtajm"(1976) izvodi njegov sin, profesor klavira Petar Mladenović.

Dragana Veličković (1963), muzički pedagog, istaknuti član naše škole, uživa veliki ugled kao kompozitor, pre svega horske a potom i kamerne muzike. Pored komponovanja bavi se i tonskim aranžiranjem. Mnoga njena horska dela, poput naslova "Deda", "Simonida", "Golema č'čkalica", Darina mera"I dr., izvođena su na svim prestižnim festivalima u Srbiji ali i na festivalima školskog takmičarskog tipa.Kao autor muzike, dobitnica je više nagrada i priznanja od kojih izdvaja Zlatnu značku IHS-a(2010).

Saša Živković (1970), profesor komponovanja i muzičkih oblika, već u studentskim danima piše prve klavirske i horske numere. Njegove kamerne kompozicije premijerno su izvođene u okviru NIMUS-a, a kompozicija za mešoviti hor “Da l’ to…” na tekst Đure Jakšića prvi put je izvedena na Niškim horskim svečanostima 2012.godine. Živkovićeve kompozicije rado prihvata publika različitog muzičkog ukusa. Oktobra 2016., ovaj kompozitor se afirmisao i u inostranstvu prilikom prvog međunarodnog Koncerta profesora u Sofiji(Bugarska). Njegova klavirska dela doživela su veliki uspeh i pobrala mnogo pozitivnih kritika i komentara od strane bugarskih slušalaca.

Marjana Mitrović-Stepanović (1974), muzički pedagog i kompozitor, uvek iznova iznenađuje nišku publiku svojim svežim idejama. Njene radove za kamerne sastave izvode pripadnici mlađe generacije na studentskim takmičenjima kamerne muzike sa mnogo uspeha. Ova autorka piše dela za klavir solo,klavir četvororučno, solo pesme za glas, klavir i triangl, za duvačke instrumente(oboa, klarinet),za kamerne sastave i sl. Godine,2014.,njena kompozicija "Žalosna tkalja Janja", pisana za mešoviti hor, dvoje solista, 2 klavira i harmoniku osvojila je treće mesto na Internacionalnom konkursu u Nirnbergu(Nemačka).

Bojan Videnović (1978), profesor trombona, takođe poseduje raskošan talenat u oblasti solfeđa, teorije, aranžiranja i sviranja klavira. Prve kompozicije posvećene gudačkim kvartetima, duvačkim solo instrumentima,raznim kamernim sastavima nastaju još u detinjstvu. Šira javnost saznaje za Videnovićevu kompozitorsku delatnost na Koncertu profesora 2013.godine, kada je premijerno izvedena njegova Sonata za fagot i klavir u vidu obrade za violu i klavir.


SUSRET GENERACIJA

Prilikom narednog Praznika muzike,2015.god., nišku publiku upoznali smo sa stvaralaštvom naših kompozitora predhodnih i budućih generacija.

Dobrosav Mladenović (1932), profesor teorijskih predmeta u penziji i stvaralac, višegodišnji je član Udruženja kompozitora Srbije. Napisao je preko pedeset horskih pesama, više instrumentalnih kompozicija za kamerne sastave i simfoniju u jednom stavu "Memento".

Kao stvaralac, dobitnik je više nagrada i priznanja. Njegovu Svitu za violinu i klavir(1965), izvela je profesorka violine Branislava Petrović-Marković uz klavirsku saradnju kompozitorove ćerke, profesorke klavira, Mirjane Mladenović.

Bojan Stanković (1983) je naš nekadašnju učenik, master teoretičar umetnosti i takođe master muzičkih nauka. Njegova naklonost prema komponovanju i aranžiranju javila se u srednjoj školi. Pisao je za solo instrumente(klavir, harmoniku) i različite kamerne instrumentalne i vokalne sastave.Mnogi muzičari i kamerni ansambli mlađe generacije rado interpretiraju njegova dela na NIMUS-u i u okviru mnogih drugih svečanosti u zemlji i van nje. U programu Dana muzike, našla su se njegova dva tria "Točak istorije"(2012), "Moj život nije ovaj strmi sat"(2008)i "Rapsodija na srpske teme", klavirski duo za četiri ruke.

Tina Perišić (1986), diplomirani muzički pedagog, takođe je nekadašnji učenik MŠ-Niš. U toku školovanja pokazuje interesovanje za komponovanjem i nastavlja usavršavanje i na tom polju. Njene "Četiri minijature" za klavir solo(2010), izazvale su pravu buru oduševljenja kod slušalaca i veliko interesovanje izvođača koji su želeli da ih uvrste u svoj budući repertoar.

Sretić Stefan (1993), još jedan od nekadašnjih učenika MŠ-Niš, sada student prve godine doktorskih akademskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, osim izuzetnih uspeha u oblasti pijanizma, komponuje dela klasične muzike već u srednjoškolskim danima. Njegov "Tango u c moll-u", doživeo je više izvođenja i obrada.Komponovao je muziku za oficijelnu reklamu Akademije umetnosti Beograd, numeru "Sećanje" za album Bojane i Nikole Pekovića u izdanju PGP RTS-a i originalnu muziku za četiri kratkometražna filma. Autorski rad za film"Otkucaji tišine"(2015), doneo mu je nagradu za najbolju originalnu filmsku muziku na "Moondance" Internacionalnom filmskom festivalu u Bolderu(Kolorado). Godine 2016., publici se u okviru Dana muzike predstavio muzikom iz filma "Mozaik"(2014).


MLADE NADE

Pored profesora Saše Živkovića koji organizuje "Veče klavirskih minijatura" na kojima nastupaju maturanti sa radovima nastalim na časovima predmeta "Uvod u komponovanje", 2014.godine, profesorka teorijskih predmeta Lidija Dornes osmislila je javni nastup maturanata na događaju "Dvoglasne invencije na času Kontrapunkta" u prvom polugodištu i "Troglasne fuge u delima mladih autora" sredinom školske godine,realizujući navedene programe uz podršku svojih kolega sa odseka prof. Milene Branković i prof. Dalibora Markovića.Prilikom prisustvovanja ovim događajima, zapazili smo nekoliko učesnika koji su se izdvojili svojim osobenim stilom i 2016.godine, došli smo na ideju da najuspešnije Invencije i Fuge budu izvedene na manifestacijij Dana Muzike.

Prvi maturant-učesnik programa bio je Lazar Stojanović koji je 2016.godine, veoma uspešno i profesionalno izveo svoju Invenciju i Fugu u d-molu.

Do sada su povodom Praznika muzike, u ulozi izvođača nastupili: Anita Ferlež-Eraković, prof.solo pevanja, Bogdan Pejić, prof.gitare, profesori gudačkog odseka:Branislava Petrović-Marković(violina), Dušan Pisković(kontrabas), Katarina Vulović-Kostić(violina), Ljiljana Kitić(violina), Milena Petrović-Obradović(violina), Milena Stevanović(violina), Miljana Hristov(violina), Tijana Mitić-Adamović(violoncelo), profesori duvačkog odseka: Vitomir Mitić(klarinet), Đorđi Alođozovski(fagot), Evica Radevska(horna), Marija Mitić(flauta), profesori klavirskog odseka: Borivoje Mladenović, Bojana Palić, Vladimir Glišović, Dragoljub Jovanović, Elena Denčić, Jovana Mladenović, Jovana Stojanović, Ksenija Vukić, Milena Pejić, Milica Cvetković, Milica Stojković, Milja Popović, Mirjana Mladenović, Nada Stojković, Neda Mijalković, Petar Mladenović i Stefan Sretić, naši gosti programa: Andrija Petrović(violončelo-NSO), Nataša Palić(vođa violončela-NSO), Vladimir Ignjatović(oboa), Sonja Stojiljković(violina), Tamara Manić(oboa),naši tadašnji učenici: Jovan Timilijić(viola), Petra Ristić(violončelo) i Radoš Veljković(viola) i hor SMŠ Niš pod dirigentskom palicom prof.Vladana Karadžova.

Bojana Palić, prof.klavira